פחד אצל ילדים, חרדה אצל ילדים – מה גורם לזה ואיך לא להיות קורבן בחיים?
פחד וחרדה אצל ילדים נגרמים לעיתים קרובות בעקבות היחס של ההורים. זה לא סוד שעבור ילד או ילדה היחס, ההקשבה, התמיכה, ההבנה, הרגישות והאהבה שהם מקבלים מההורים שלהם על בסיס יומיומי, הוא הגורם המשמעותי והחשוב ביותר.
בהרבה מקרים של פחד אצל ילדים או חרדה אצל ילדים, אפשר לראות שילוב של קשיים חברתיים בשילוב עם יחס לא מבין ולא קשוב מצד ההורים.
נקודה חשובה נוספת שקשורה לפחד וחרדה שחווינו כילדים היא – איך לא להיות קורבן?
לרוב, כשאנחנו חווים פחד או חרדה או כשהילדים שלנו חווים פחד או חרדה, אנחנו נוטים להאשים את עצמנו או אחרים במצב הזה וכשאנחנו מאשימים אנחנו גם סובלים מכיוון שאנחנו חווים חוויה של קורבן, אנחנו חווים חוסר אונים, תסכול, עלבון וכעס ולא יודעים איך לתעל את הרגשות שלנו באופן נעים ומועיל.
בקטע הוידאו המצורף שלקוח מתוכנית הרדיו שלי, אני מדבר על הגורמים לפחד אצל ילדים וחרדה אצל ילדים, מסביר איך להתייחס לילדים שחווים פחד וחרדה ועונה גם על השאלה – איך לא להיות קורבן בחיים?
מה גורם פחד וחרדה אצל ילדים
פחד הוא רגש טבעי שתפקידו להתריע על סכנה ולמנוע אותה. פחד לא חייב להיות טראומטי או לא נעים, אנחנו אפילו משלמים לא מעט כדי לחוות פחד בחיים – משלמים על צניחה חופשית, קפיצת בנג'י, סרט אימה או ביקור בלונה-פארק ורכבות הרים מפחידות.
פחד הופך לחרדה כשילדים חווים פחד מסיבה כלשהי, אבל אין להם הקשבה, הבנה ותמיכה מצד ההורים.
תמיכה מצד ההורים אגב היא לא בהכרח יעוץ, חינוך או טיפול. תמיכה מצד ההורים היא קודם כל הקשבה וכנות.
כנות שמאפשרת לילד להבין מה באמת מרגיש ההורה שמולו, מה הוא באמת מרגיש כלפי הילד, איך הוא עצמו חווה את החיים.
מעבר לזה, תמיכה מצד ההורים כוללת הבנה של הרגשות של הילד, הבנה והבעת אמון ברגשות של הילד כולל פחד ולא ביטול הפחד, אמירות כמו "אין לך ממה לפחד" או נסיונות להשקיט את הפחד של הילד על ידי טיעונים כאלה או אחרים. כל אלה מעצימים את תחושת החרדה של הילד או הילדה וגורמים להם להרגיש שהם לבד, שלא מבינים אותם, שאין מקום לפחד שלהם ולרגשות שלהם ולרוב, ילדים שגדלו בבית שבו הפחד לא קיבל מקום, ממשיכים לסבול מחרדה גם בהמשך החיים.
בקטע הוידאו המצורף תוכלו לשמוע את הגישה שלי לפחד וחרדה אצל ילדים, לדרך שבה אפשר באמת לתת מענה לפחדים הילדיים שלא פעם מלווים אותנו גם כבוגרים במשך שנים רבות.
איך לא להיות קורבן?
אחד הקשיים הכי גדולים שאנו חווים בחיים הוא תחושת הקורבנות. מצב שבו אנחנו מאשימים אחרים או את עצמנו בחרדות שלנו בפחדים שלנו או בחרדות ובפחדים של הילדים שלנו.
במצב כזה אנחנו חשים כקורבנות – אלה שכח חזק וגדול מהם פוגע בהם ולהן אין שום ברירה אלא לסבול.
המציאות היא לא באמת כזו כשבודקים אותה לעומק וכדי לעשות את זה, אנחנו זקוקים להקשבה כנה והבנה של העולם הרגשי שלנו.
במאמר הזה אפשר לקרוא עוד על הגישה שמאפשרת הבנה, קבלה ואהבה עצמית טבעית ומשחררת שעוזרת בין היתר לתת מענה עמיתי לחרדות ופחדים, להשתחרר ממחשבות ואמונות קורבניות שבהן אנו מרגישים תקועים וחסרי אונים ולשנות לטובה את התחושה שלנו והתייחסות שלנו לעצמנו ולאחרים.
אני מזמין אתכם לפנות אלי בכל שאלה לגבי טיפול, ליווי והדרכה אישית שקשורה לחרדות, פחדים, רגשות אשמה ותחושה של קורבנות.
ואם אתם הורים לילדים שחווים פחדים וחרדות, אשמח לעזור לכם להבין, ליצור תקשורת מחזקת ואוהבת ולרפא את הקשיים שגורמים לפחד וחרדה אצל ילדים וגם אצל מבוגרים.
לשיתוף המאמר עם מי שיכול\ה להיעזר בו:
תודה שקראת 🙂 ומה דעתך על הנושא? אני מזמין אותך להגיב למטה, לשאול שאלה או לבטא את הרגשתך.
*מומלץ לקריאה: סיפור קצר – מהו העקרון הכי בסיסי והכי חשוב באהבה וקבלה עצמית?
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:
טיפול טבעי במחשבות טורדניות
איך לקבל את עצמי ולאהוב את עצמי באופן טבעי
רגישות יתר ופגיעות הן מתנות שמבקשות להתגלות
איך להתמודד עם משבר או פרידה – מכאב לריפוי וצמיחה
איך לצאת מחרדה, איך להתגבר על חרדה באמצעות קבלה עצמית?