חוסר הגשמה עצמית…זה התסכול הכי גדול ואולי בעצם היחיד בחיים –
מה שאני רוצה, פשוט לא קורה.
הגשמה עצמית לא חייבת להיות משהו עצום, "גדול מהחיים" או רגנדיוזי. הגשמה עצמית יכולה להיות משהו פשוט, ממש פשוט…כמו להיות עם האדם שאנחנו רוצים, לעבוד בעבודה שאנחנו באמת רוצים, לבטא את מה שאנחנו באמת רוצים ולבטא ולתת את מה שאנחנו באמת רוצים לתת.
וכשמשהו מזה לא קורה, כשמה שרצינו לא קורה לנו זה מעורר הרבה רגשות ותסכול.
ומתוך התסכול הזה נולדות כל השאלות המייסרות:
למה זה לא קורה?
למה זה קורה לאחרים ודווקא לי לא?
למה אני לא מצליח להגשים את מה שאני רוצה?
מה לא בסדר בי?
מה יהיה אם זה לא יקרה לעולם?
וגם הרבה ביקורת עצמית, מתח, לחץ, תסכול ובלבול.
אז איך להגשים את מה שאנחנו באמת רוצים בלי להכנס ללחץ ותסכול?
הגשמה עצמית אמיתית מתאפשרת מתוך תיאום. תיאום בין עולם המחשבות ההכרתי והגלוי על פני השטח לבין העולם הרגשי העמוק שלנו, זה שנשאר לרוב מוסתר, מודחק ומוזנח.
וזה לא מסובך כמו שזה יכול להשמע.
עם הזמן אני מגלה שזה קל להגשים את מה שאני רוצה אבל בתנאי אחד – בתנאי שאני מקשיב למה שאני באמת רוצה ולומד לבקש את זה קודם כל מעצמי.
איך להקשיב?
איך להבין מה אנחנו באמת רוצים ואיך לבקש את זה מעצמנו?
את זה אני רוצה לשתף אתכם במאמר הזה.
זה קורה בכל מישורי החיים – אותן שאלות מתסכלות עולות שוב ושוב:
למה אני לא שמח ולא מאושר כמו שאני רוצה להיות?
למה אין לי בטחון עצמי ואסרטיביות כמו שאני רוצה?
למה אין לי זוגיות כמו שאני רוצה שתהיה לי?
למה אין לי בטחון כלכלי?
למה אני לא "ממצה את הפוטנציאל שלי"?
למה אנשים אחרים לא רואים בי את מה שאני רוצה שיראו בי?
למה לא השגתי או הגשמתי את הרצון הזה ואת השאיפה ההיא ואת האידיאל הזה שלי?
הרבה שאלות שבמהותן הן לא שאלות אלא אמירות. אמירות לא נעימות של תסכול שהן בעצם דרישות שלנו מעצמנו. אנחנו דורשים מעצמנו להשתנות, להיות שונים ממי שאנחנו עכשיו ולהשיג משהו שאין לנו.
הדרישות האלה נשמעות לנו מאוד הגיוניות – הרי אנחנו כאן כדי להתפתח, להביא לעצמנו את מה שאנחנו רוצים ולגדול וכך גם למדנו להתייחס לעצמנו בילדות, גם ההורים שלנו (ברוב המקרים, כמו במקרה שלי למשל) דרשו מאתנו להשתנות, להתאמץ, להשיג דברים, "תפסיק להיות כזה עצלן…" ועוד אמירות נעימות יותר או פחות…לעיתים הרבה פחות.
והכל טוב ו(לא כל כך)יפה, אבל…כל עוד מדובר בדרישות ולא בבקשות, זה פשוט לא יכול לקרות.
למעשה הדרישות שלנו הן הכאב הנפשי שאנו חווים בין היתר בצורות של חרדה, תסכול, דכאון, חוסר בטחון, ריקנות ובדידות.
אז מה ההבדל בין דרישה ובקשה ואיך מבקשים משהו? בואו נראה קודם למה אנחנו דורשים מעצמנו…
למה אנחנו דורשים מעצמנו להשתנות ולהשיג משהו?
הסיבה לדרישות הלא נעימות שלנו מעצמנו היא שאנחנו פוחדים. אנחנו פוחדים שנשאר כפי שאנחנו עכשיו לתמיד או לפחות..לכל החיים או לפחות…עד שנהיה כל כך זקנים שזה כבר לא ישנה.
למה? כי מה שאנחנו עכשיו נתפס בעיניינו כלא בסדר, לא מספיק טוב, בטוח, נעים, מוצלח, או במילים אחרות – מה שאני עכשיו, זה פשוט לא מספיק טוב וצריך להשתנות איכשהו.
דבר אחד חשוב לגבי פחד – פחד הוא לא רגש "שלילי" ולא הוא זה שגורם לכאב הנפשי שלנו. הפחד הוא בעצם הכח המניע, הוא הדחף הראשוני הכי עמוק שלנו שמבקש לשרוד בכל מחיר. פחד הוא הרצון הקיומי שלנו בהשרדות ובתחושה של בטחון, קרבה אנושית ואישור חברתי וסביבתי.
אז למה נדמה שהפחד גורם לנו סבל עצום, שיתוק, בהלה, כאב, חרדה, חוסר בטחון ותקיעות?
מכיוון שאנחנו לא יודעים להקשיב לו, וגם זה לא באשמתנו.
כולנו גדלנו בתפיסה שהפחד הוא שלילי, שפחד הוא חולשה ושמי שמראה חולשה, מגנים אותו ולא אוהבים אותו. כולנו קיבלנו את הרושם והמסר המאוד ברור שאין מקום לפחד שלנו, שהפחד הוא מכשול בפני הגשמה עצמית, שהוא אויב, מקור לבושה, משהו שצריך להסתיר, להדחיק, לייפות ולצנזר ואם אין ברירה אז פשוט…להכחיש כמו ילדים ("אני בכלל לא פוחד…").
אבל האמת הטבעית היא שכולנו פוחדים כל הזמן במידה כזו או אחרת. ואין בזה שום דבר שלילי, ההפך – הפחד הוא אנחנו עצמנו שמזכירים לנו באופן לא מודע משהו מאוד חשוב – שאנחנו רוצים לחיות ולשרוד בכל מחיר.
הכאב והקושי שלנו מתחילים כשאנחנו מנסים "להפסיק לפחד" או "להתגבר על הפחד" ואז נכנסים למאבק פנימי מלא בדרישות ביקורתיות עם עצמנו שזורע בנו בלבול, חרדה, תקיעות וחוסר הבנה.
מתוך המצב המבלבל הזה שבו אנו דורשים מעצמנו שוב ושוב להשתנות, להשיג משהו, להפסיק לפחד ולהיות שונים ממי שאנחנו עכשיו, צומחת תחושה של תסכול כלפי עצמנו והחיים עצמם ואז הגשמה עצמית נראית כמו משהו רחוק, קשה, בלתי אפשרי ומאוד מאמץ ובמילים אחרות…מלחיץ ולא כיף.
מה גורם לנו להיות במצב הלא נעים של דרישה
למה אנחנו כל כך מסוכסכים עם עצמנו ועם הרגש הבסיסי ביותר שלנו – פחד שהוא בסך הכל הרצון שלנו לשרוד ולהרגיש בטחון?
כילדים באנו לעולם עם יכולת טבעית לבקש את מה שאנחנו רוצים. כילדים פשוט ביקשנו אהבה בכל צורה שרצינו – תשומת לב, דאגה לצרכים הגופניים שלנו, חיבה, הקשבה, תקשורת או כל דבר אחר שנתן לנו תחושה של בטחון, הנאה ונוחות.
כשכילדים ביקשנו את הבקשות הטבעיות שלנו וקיבלנו שוב ושוב מענה מתעלם, זועף, חזר סבלנות, לא קשוב, תובעני, דורשני, "מחנך", נוקשה, אגרסיבי או פשוט אדיש, הרגשנו כאב פנימי עצום. בכל פעם שהבקשה הילדית שלנו לאהבה בכל צורה שהיא, נתקלה במענה אטום או אלים, הרגשנו כאב וצער עצומים.
אין כאן האשמה של ההורים כמובן, גם הם ילדים שגדלו אצל ההורים שלהם וכן הלאה. גם אין פה שאלה בסגנון של "אבל איך ילד ילמד אם לא יציבו לו גבולות…". גבולות אמיתיים הם גבולות אוהבים שבאים מתוך הקשבה ומודעות, גבולות שמראים רגשות אמיתיים ומאפשרים תחושת בטחון והבנה אמיתית לשני הצדדים.
מה שחווינו בילדות לרוב לא היה הצבת גבולות מצד הורינו אלא ההפך – תסכול, חוסר אונים, חוסר הקשבה, זעם ואלימות מתוך חוסר היכולת שלהם לקבל ולאהוב את עצמם ולהציב את הגבולות האוהבים שלהם.
אז כשכילדים התאכזבנו ונפגענו שוב ושוב אל מול חוסר המענה לבקשות הטבעיות שלנו מצד הורינו, זה רק טבעי שהכאב העצום והפחד שחויינו גרם לנו להתכווץ מבפנים, להסגר ולרצות להמנע בכל מחיר מהכאב הנורא הזה של לבקש ולהתאכזב.
רובנו למדנו כילדים שלבקש את מה שאנחנו באמת רוצים – אושר אמיתי, שמחה אמיתית, צמיחה אמיתית – זה פשוט מסוכן ואין לזה מקום בעולם.
כתוצאה מהכאב והאכזבה שחויינו בילדות נוצרה בנו משוואה פנימית מאוד ברורה: לבקש את מה שאני באמת רוצה משמעותו להסתכן בגינוי, דחייה ונטישה מצד ההורים וזה פשוט מפחיד מידי.
וכשהמשוואה הזו, כשהאמונה הפנימית העמוקה הזו חייה בנו ברבדים התת מודעים שלנו, אין שום סיכוי שנוכל לבקש את מה שאנחנו רוצים בחיים פשוט כי עמוק בפנים אנחנו מעדיפים להמנע מהכאב הנפשי הנורא שכרוך בנסיון לבקש את מה שאנחנו באמת רוצים מהחיים(ואגב מבחינת התת מודע שלנו, החיים מייצגים את ההורים שלנו).
אז על פני השטח נדמה לנו שאנחנו מבקשים המון דברים אבל בפועל, בעולם התת מודע והעמוק שלנו, אנחנו דורשים לא להפגע יותר. לא לספוג יותר את הכאב הנורא של ילד שמבקש אהבה ומקבל סתירה, התעלמות, ביקורת ונטישה. ואנחנו מעדיפים לחיות מתוסכלים לנצח ולא להגשים שום רצון שלנו ובלבלד שלא נחווה שוב את אותו כאב ילדי.
לשיתוף המאמר עם מי שיכול\ה להיעזר בו:
תודה שקראת 🙂 ומה דעתך על הנושא? אני מזמין אותך להגיב למטה, לשאול שאלה או לבטא את הרגשתך.
*מומלץ לקריאה: סיפור קצר – מהו העקרון הכי בסיסי והכי חשוב באהבה וקבלה עצמית?
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:
טיפול טבעי במחשבות טורדניות
איך לקבל את עצמי ולאהוב את עצמי באופן טבעי
רגישות יתר ופגיעות הן מתנות שמבקשות להתגלות
איך להתמודד עם משבר או פרידה – מכאב לריפוי וצמיחה
איך לצאת מחרדה, איך להתגבר על חרדה באמצעות קבלה עצמית?